Translate

mandag 7. juli 2014

Horisontal kube med Norske rammer

Siden jeg begynte med topplistkuber har jeg regelmessig fått spørsmål om 'hva med rammene da?'.
Da har jeg ofte svaret med at det naturligvis går an å bygge en horisontal kube som passer til de Norske rammer. Det er bare å måle hvor bred de er og sette i gang med bygging av en horisontal kube.


I Tyskland kan du kjøpe horisontale kuber med rammer i fiks ferdig. Har du ikke lyst til å bygge selv kan du importere dem. Her oppe ser du noen av disse Tyske kuber i bruk i Vestfold. Kubene kalles på Tysk for Einraumsbeuten.


En rostfrittstål nettingbunn skives inn fra kortsiden.

Bygger du kuben selv da vil det for mange birøktere være ønskelig med en nettingbunn som kan skives inn fra langsiden, så kubene kan stå tett ved siden av hverandre.


Rammene er laget slik at når man skyver de sammen at det blir en standard mellomrom mellom rammene. Over rammene legges en voksdukk og isolasjon.

Her oppe på bildet ser du inn på skilleveggen. Den avslutter feltet med rammer til venstre. Skilleveggen beveges lik som i en topplistkube utover, når bifolket trenger mer plass.


Rammene til Einraumsbeuten er nesten to ganger så stor som en Norsk ramme. De er nemlig mye dypere.

Har du ikke lenger lyst til å løfte tunge kasser, kan det å gå over fra Norsk kube til 'Norsk Einraumsbeuten' være en ide. Ut fra min erfaring med topplistkuber foreslår jeg en innvendig bredde på den Norske Horisontale ettroms kube av 1.20m, bredden av en Norsk ramme og dybden litt over to ganger høyden av en Norsk ramme. Du slipper da å måtte kaste dine Norske rammer og bruke tid og penger til å lage topplister e.l. og du kan fortsette å bruke bivoksplater i rammene.

Nå lurer du naturligvis på hva da med tomrommet under rammene? Etter biene har bygget ut voksplaten i rammen vil de fortsette å bygge naturlig voksbygg - i en naturlig cellestørrelse, med mindre plass til Varroa - fra rammens bunnliste nedover. Den vil ikke ramle av, men du må huske på å snu rammen på en annen måte enn du er vant med, lik man snur en topplist.

Alternativet er å lage kuben med en høyde i litt over av en Norsk ramme, når du synes dette vil være lettere for deg. I dette tilfelle foreslår jeg en bredde av 1.40m innvendig. Ikke lenger enn det, fordi det liker biene ikke og da vil de sverme.


Her ser du bunnplaten til Einraumsbeuten. I midten er et lukket vindu.

Lik som med topplister kan man når man selv bygger en Ettroms Horisontal Kube, velge hvor flyåpningen skal være, i midten eller mot kortsiden på langsiden, eller t.o.m. på kortsiden.


Det er lett å forvente at biene vil bygge villbygg under en Norsk ramme fast på veggen. Når man ikke skal bruke voksplater i rammen, da kan det være lurt å lime malepinner på sidene av rammen. En sekk med malepinner selges på Biltema for ca. 50 kr.

Kanskje dette inspirerer noen av de birøktere i Norge til å bygge en Norsk Horisontal ettromskube?

Er du interessert i å vite mer eller komme for å se på kubene da er det bare å ta kontakt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar