Translate

søndag 14. juni 2015

Topplister

Da jeg begynte med topplistkuber var det nok lettest å begynne å lage topplister på enkelt vis. Så jeg valgte å sage en kut i midten over hele lengde av listen. I bildet ser du dem helt til høyre. Først en yngellist, nest høyre er en honninglist laget på samme måte. I kutet slo jeg inn, eller limte, en malingpinne fra Biltema. Biene bygger bra på dem, men av og til ramler disse pinnene ut som gjør at tavlen detter ned.


Etter en vinter med mye lesing i biebøker og på www.biobees.com valgte jeg sesongen etter topplister som skulle være bedre. Så jeg laget topplister med V-oppheng. Du ser listen som tredje fra høyre. Som du ser her ble disse listene litt tynn, så denne gang har jeg saget meg frem til topplisten helt til venstre som er 3 centimeter tykk over V-opphengen.

V-vinkel saginnstillingen.

Har du tenkt å begynne med topplistkuber da er tykkelsen av topplistene noe å tenke på, gjerne før du setter i gang med selve sagingen. En tykkere topplist gir bedre isolasjon mot kulde samt mot solen.

Så ser de forrige topplistene ut når de henger tom i kuben. V-opphengen slutter noen cm før de møter veggen.


Som biodynamisk birøkter bruker jeg sagstøvet enten i hagen eller om vinteren i en putetrekk som ekstra isolasjon over topplistene. Denne type isolasjon har mulighet til å ta opp fukt fra kuben.


Jeg har ingen snekkerbod, men en solrik snekkerhage er ikke verst det heller. Når førtifire nye topplister ligger ferdig på hagebenken får snekkeren lov til å slappe av i hengekøya 

Denne gang kjøpte jeg 'bjelker' 48 mm tykk og ca. 21 cm bred. All mine lister har en lengde på 50 cm fordi det så er lettere å få dem løftet av, så jeg saget bjelken i 50 cm styker. Deretter saget jeg hver del i 4 stykker av 5 cm høy. Så saget jeg all disse biter i riktig bredde av 38 cm for en honningtopplist. Fordi trebitene hadde en bredde av 48 mm og sagsnitet koster 3 mm fikk jeg til overs, mellomlister på 7 mm bred (48-38-3). Disse mellomlister er praktisk å ha synes jeg. Jeg bruker dem når en honningtavle er breddere enn topplisten. Da setter jeg en mellomlist i mellom denne og neste honninglist.

Nå gleder jeg meg til å ta disse topplistene i bruk.

1 kommentar: