Translate

fredag 13. juni 2014

Dele et bifolk og gå

Hvor enkelt kan det være. Topplistkuben din er helt fult, det er trekk og du må gjøre noe. Da er det enkleste å dele kuben med biene i to og bare gå.Høyre kuben min telte 44 lister. Det var ingen plass til å sette flere lister inn. Det var bare to uker siden at biene ble satt over fra en Norske kube med to skattekasser på til annen topplistkuben min. Da jeg satt dem over hadde kuben 12 yngeltavler. Da jeg så delte den i to hadde den enda flere yngellister. Og i går, bare 3 dager etter jeg delte kuben, hadde H-kuben (høyre), morkuben, flere enn 12 yngellister. Tre av yngellistene hadde egg. Det meste var forseglet yngel.Hvordan 'Dele og Gå'
Topplistkuben som skulle deles hadde 20 honninglister til høyre for yngelen. Så jeg tok ut de første ti lister ytterst til høyre  og satt de inn i en ny topplistkube (H2) i samme rekkefølge. Samme rekkefølge, så listene passer god sammen. Biene på listene fikk lov å være med.
Yngelleien delte jeg også i to. Det som er viktig her at du sørger for at begge kuber får nylagt egg for å kunne lage en ny dronning. Også viktig er at begge kuber får forseglet yngel som snart skal krype og bli pleiebier. Nåværende pleiebiene trenger et par dager for å bli til nødvendige arbeiderbier.
På hver side av yngelleien blir det en pollenlist. Helt til venstre nær flyåpningen en honninglist.

Den nye kube vil få veldig få bier, fordi alle arbeiderbier samt droner vil fly tilbake til morkuben når morkuben befinner seg innenfor 3 km fra den nye plassen. Fordi bigården min er under oppbygging, ble kubene naboer, men i fremtiden vil jeg flytte den nye kube til en ny bigård flere kilometer unna.


Hvor er dronningen
Da ble spørsmålet. Hvilken kube fikk dronningen? Hun vil være der du finner nylagt egg. Du ønsker å se bare ett egg per celle. Hvis flere egg per celle, da har du fått deg en eggleggende arbeiderbie. Fordi jeg er i bigården bare tre dager etter kuben ble delt fant jeg egg og åpen yngel i begge kuber, men flere lister med egg i morkuben. Ett av disse egglistene har jeg tatt ut og satt inn i den nye kube.
Da må jeg tålmodig avvente hvor jeg neste gang vil finne nylagte egg, fordi der i denne kube befinner seg dronningen.

En annen tegn at dronningen finnes er at biene kommer inn med pollen. Dette så jeg bare i morkuben. Så der skal hun være.

Den nye kube har innskrenket flyåpning. Tre av de fire flyhullene har jeg satt en korke i. Dette for å beskytte kuben så lenge den har få bier og er svak. Det blir spennende å se om og når den nye kube lager seg en dronningcelle. Det så ut som det muligens allerede er en dronningcelle på gang. Da er det bare å vente til damen klekker, parer seg og begynner å legge egg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar