Translate

onsdag 31. juli 2013

Å bygge en Topplistkube

Hvordan går man frem når man skal bygge en Topp Liste Kube eller Top Bar Hive (TBH) som det kalles på engelsk.Som ryggoperert da jeg var 20 år gammel var jeg med en gang helt overbevisst at jeg skulle ha topp liste kuber så fort som mulig. Men det har tatt tid å bygge dem og så langt har jeg 2 norske kuber som jeg overtok i mai i år. Må si at det er slitsomt å ha de norske kuber, så jeg gleder meg frem til å ta den første topplistkube i bruk.

Topplistkuber er meget egnet for mennesker som ikke har lyst til eller har problemer med å løfte tungt, eller for de som sitter i en  rullestol.

Du finner gratis byggeplaner fra Phil Chandler på:
http://www.beginningbeekeeping.com/How_to_build_a_top_bar_hive.pdf
Ellers så er det bare å google på 'building a top bar hive', så vil du finne flere byggeanvisninger på engelsk.
Michael Bush er også flink i.f.t. birøkt og topplistkuber. Se informasjonen på bloggen hans:
http://www.bushfarms.com/beestopbarhives.htm#ktbh

Fordi det ikke finnes noenting om TBHs på norsk skal jeg skrive om disse kubene på norsk, mens morsmålet mitt er nederlandsk. Så ser du skrivefeil må du bare tilgi meg. Skulle du se en viktig gjentakende skrivefeil da er du velkommen til å sende meg en mail med retting, så vil jeg prøve å ta det til meg.Først må man lage seg to byggemaler. Du ser dem her oppe. Målene er 37x31x13 cm. Du limer dem på to topplister. Jeg kommer tilbake til topplistene senere. Topplistene har jeg valgt 50 cm lang, men du kan velge dem noe kortere eller lengre, opp til dine ønsker. Lengden jeg har valgt skal gjøre det lettere å få opp listene uten at man trenger å bruke en kniv.


Sidene har jeg valgt 1.20 meter lang. De lages av 2 bjelker som måles 48x150 mm til endevegger og sidevegg mot nord og 2 bjelker mot sør av størelsen 36x150 mm.


I steden for å lime bjelkene sammen ble jeg tilrådet å bruke tre treklosser for å sette de sammen på toppen av hverandre.

Sideveggene setter man så opp mot de to maler vi laget. Som du ser bygger vi opp ned. Oppside av kuben ser du nærmest bordet.


For at sideveggene ikke sklir av listene kan du sette inn en skrue eller spiker.Her ser du kuben fra innsiden.


Du setter endeveggene mot sidebjelkene og tegner av hvor sideveggene møter endeveggen på innsiden.Nå vet du hvor du skal skru inn skruene for å holde alt sammen.


Sånn ses det ut ovenfra. Vi fortsetter byggingen i neste bloggskriv. I mellomtiden går jeg på jakt etter rostfrittståll netting til bunnen.

Ønsker du å lese mer om topp liste kuber, da finner du mye informasjon på www.biobees.com.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar