Translate

lørdag 26. september 2015

Høstforing

Klart å la biene beholde honningen sin er best. Vi mennesker lever også ikke bare av sukker. Da vil vi få mangel på mange mineraler og vitaminer.

Men,  når klimaet du lever i (f.eks. biene vil være 6 måneder innestengt p.g.a. snø) eller honningproduksjonen ikke tillater å overvintre på kubens egen honning, da blir høstforing aktuelt.


2:1 
Tar man 2 ltr kokende vann med 4 kg sukker, da blir totalt volumet 2.1 ltr. 
Fordi 21 ltr sukkervann innholder 40 kg sukker. 
Så 10,5 ltr sukkervann tilsvarer 20 kg sukker. 
Da blir 2,6 ltr sukkervann tilsvarende 5 kg sukker. 


5:3 
Noen birøktere i norlige strøk mener at 2:1 sukkervann har lett for å krystallisere ut når løsningen kjøles ned. De mener at det er bedre å bruke 5 kg sukker til 3 ltr vann. 

Denne løsningen (5:3) inneholder 62,5 vekt% sukker, den har en egenvekt på 1,3 kg/L, og hver liter inneholder 813 gram sukker. Hvis du starter med 5 kg sukker og 3 liter vann, blir sluttvolumet 6,15 liter.


I Norge er det vanlig å innvintre biene på mellom 15 og 20 kg sukker, avhengig der man bor. Det er bare få birøktere i Norge som overvintrer sine bier på sommerhonning. De la da vanligvis mye av honningen stå i kuben for så å høste det som er til overs om våren.

Fordi bare sukkervann mangler mye godt, tilsetter jeg f.eks. kald urtete laget av ferske eller tørkede økologiske hageblomster, eller plukker fersk ny utvoks brennesle og la den sveve i det varme sukkervannet. Da går en mineraler og vitaminer fra disse urter inn i sukkervannet og lukter og smaker det mer blomsteraktig for biene.

Man kan også tilføre litt fersk sitronsaft til sukkervannet, så surgraden av den blir nærmere den av honning.

5 kommentarer:

 1. På kurset jeg gikk, fikk vi beskjed om å bruke varmt vann fra springen, men det gjør altså ikke du, koker du opp vannet og lar det så kjøle ned?

  SvarSlett
 2. Ja jeg venter til foret er lunkent, så kjører jeg av gårde til bigårdene.

  SvarSlett
 3. Blander du i sukkeret mens det ennå er ganske varmt eller venter du til det er blitt lunkent?

  SvarSlett
 4. Grunnen til at jeg spør er at jeg synes vann fra springen fort blir for kaldt.

  SvarSlett
 5. Jeg putter sukkeret i kokende vann. Fint for å få noen bakterier borte fra sukkeret og vannet, om de skulle være der. Så rører jeg til alt sukkeret er oppløst og la det kjøle ned en time til det er lunkent nok for å gi det til biene.

  SvarSlett